Europarlementariër Gerbrandy
0 berichten • Pagina 1 van 1
mosquito Site Admin Berichten: 830 Lid geworden op: 30-11-2013 02:09
Bericht door mosquito » 23-02-2016 18:54
Namens de heer Gerbrandy wil ik u hartelijk bedanken voor uw mail waarin u uw zorgen uit over het gebruik van hoogfrequente geluiden voor het verjagen van dieren of jongeren.
Er bestaat helaas geen Europese regelgeving voor hoogfrequente geluiden, maar wel een groot aantal onderzoeksrapporten. Deze rapporten laten zien dat het blootstellen van het menselijk gehoor aan hoogfrequente geluiden schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De rapporten geven echter geen duidelijkheid over de schaal waarop gebruik wordt gemaakt van apparatuur die van dergelijke geluiden gebruik maakt. Dit neemt niet weg dat het een zeer vervelend probleem is.
Vaak zal de overlast echter zeer lokaal gebonden zijn, door de apparatuur die hoogfrequente geluiden uitzendt, zoals u zelf ook schetst. De oplossingen kunnen dan ook het beste daar gezocht worden, op een meer lokaal niveau.
Mijn excuus dat ik op Europees niveau niet meer voor u kan betekenen. Toch hoop ik uw vragen zo goed mogelijk beantwoord te hebben
Europarlementariër Bart Staes
Bericht door mosquito » 16-02-2016 12:08
Bedankt voor uw vraag.
In Europa bestaat er wetgeving rond omgevingslawaai (Richtlijn 2002/49/EC). (Momenteel loopt overigens een publieke consultatie over de toepassing ervan)
Maar deze wet bepaalt dat grenswaarden en limieten van lawaai en hinder door de lidstaten zelf moeten worden vastgelegd. De wet is overigens niet helemaal duidelijk of dergelijke toestellen hieronder vallen.
Ik begrijp uit verschillende internetlinks dat de toestellen waarnaar u verwijst in België alleszins zijn verboden, en dat ook de Raad van Europa heeft aanbevolen om deze toestellen niet langer te verkopen.
Misschien kunt u luisteren bij GroenLinks in Rotterdam waar schriftelijke vragen zijn gesteld over de kattenverjagers? Zij hebben zich in het onderwerp verdiept en kunnen u allicht verder helpen.
https://rotterdam.groenlinks.nl/nieuws/ ... nverjagers
Vriendelijke groeten,
Namens Bart Staes
Barbara Redant
Medewerker Bart Staes
Europarlementslid Groen
www.bartstaes.be
Kattenverjager besproken in Belgische 1e kamer
Bericht door mosquito » 29-07-2015 19:52
Onderzoek naar ultrasone geluiden in de publieke ruimten.
Japans onderzoek ("Investigation on high-frequency noise in public space") dat is voorgesteld op het "11th International Congress on Noise as a Public Health Problem" waarschuwt voor systemen van ultrasone geluiden die knaagdier afstotend zijn, het zogenaamde "Mosquito sound".
Meer en meer worden deze apparaten ingezet op publieke plaatsen, bijvoorbeeld bij restaurants en supermarkten. Deze ultrasone geluiden zouden niet onschadelijk zijn voor de burgers. Zeker kinderen en jonge werkkrachten zouden extra gevoelig zijn voor dit soort van geluiden. Uit metingen bleek dat het maximum van 120 dB in de onmiddellijke omgeving werd vastgesteld en nog 90 db op een afstand van 15 meter.
De daaropvolgende vragenlijst toonde aan dat iedereen die was blootgesteld aan de ultrasone geluiden deze konden horen en 50% hierbij een "onaangenaam" gevoel ervoer. Hierbij is dus waakzaamheid voor de volksgezondheid geboden.
1. Zijn er indicaties dat deze systemen ook in ons land worden verkocht?
2. Zo ja, bestaat er een inventaris van hoeveel van dergelijke systemen worden gebuikt?
3. Bestaat er in België onderzoek naar de gehoorschade die deze systemen bij mensen kan veroorzaken?
Antwoord op de parlementaire vraag nr. K179 van 24/03/2015 van de heer Geerts
Het Geachte Lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.
1. Ja, er worden inderdaad ultrasone dierenverdrijvers verkocht in België. Ze zijn vrij verkrijgbaar op de consumentenmarkt, bijvoorbeeld in doe-het-zelfzaken of op het internet. Ze kunnen zowel door burgers, restauranthouders als landbouwers worden gebruikt.
2. Er bestaat geen inventaris van alle toestellen die zijn verkocht en in gebruik zijn, dit is ook niet mogelijk omdat het om vrij verkrijgbare consumentenproducten gaat.
Mijn administratie heeft vorig jaar wel verkoopscijfers opgevraagd bij een marktonderzoeksbureau. Daaruit blijkt dat er in België ongeveer 9000 ultrasone dierenverdrijvers werden verkocht in de periode januari 2013 tot en met juli 2014 (via doe-het-zelfzaken en supermarkten). Online verkoop is niet in dit cijfer inbegrepen, dus kunnen we veronderstellen dat het totale verkoopscijfer hoger is dan het cijfer van het marktonderzoeksbureau.
3. Het is niet de gehoorschade die zorgen baart bij dit soort toestellen, maar de hinder die ze kunnen veroorzaken. Blootstelling aan voldoende “luid” hoogfrequent of ultrasoon geluid kan immers klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, oorsuizen, duizeligheid en misselijkheid, die kunnen optreden na enkele minuten. Mijn administratie heeft de geluidsdruk van enkele ultrasone dierenverdrijvers laten meten (door Vinçotte, 2011). Deze studie toont aan dat sommige van deze toestellen de aanbevolen grenswaarde hiervoor (nl. 70 dB) overschrijden op een afstand tot 4 meter. Hinder is dus mogelijk, maar uit de resultaten verwachten we geen risico op gehoorschade. Geen enkele van de gemeten toestellen bereikt echter zulke grote geluidsdrukken als gemeten in de Japanse studie die u vermeldt, zelfs niet op een afstand van één meter.
Om meer te weten te komen over de mogelijke hinder, heeft mijn administratie een studie met vrijwilligers laten uitvoeren (door KU Leuven, 2014). Daaruit kunnen we besluiten dat het signaal dat het gebruikte toestel uitzendt, hoorbaarder is dan verwacht, zelfs bij frequenties boven de gekende hoorbaarheidsgrens van 20 kHz, en niet enkel bij jongeren maar ook bij mensen van middelbare leeftijd.
Het is dus belangrijk dat klachten over de hinder veroorzaakt door ultrasone dierenverdrijvers met de nodige aandacht worden behandeld. Mijn administratie zal deze resultaten meedelen aan de gemeentebesturen. Zo kunnen zij hiermee rekening houden in geval van klachten bij burenhinder, en indien nodig de installatie en het gebruik ervan reglementeren.
30 september nogmaals in de tweede kamer
0 berichten • Pagina 1 van 1
mosquito Site Admin Berichten: 830 Lid geworden op: 30-11-2013 02:09
Bericht door mosquito » 31-07-2014 21:21
Omdat de vragen van de PvdA niet naar tevredenheid zijn beantwoord komt het 30 september nogmaals aanbod. Als meldpunt zijn we van plan (openbare zitting) het geluid in de tweede kamer te laten horen hoe het geluid klinkt. Bij pieptonen kunnen mensen zich weinig voorstellen. Hooguit denken ze misschien wel aan de piepjes dat voor het nieuws begint.
Staatssecretaris Wilma Mansveld verstrekt verkeerde info
Bericht door mosquito » 31-03-2014 14:16
13;14;15;16;17;18;19 en 19,5KHz toonhoogtes. Hoewel ik haar de juiste informatie heb gegeven heeft zij het gewijzigd naar 21 kilohertz. Ik heb haar om reactie gevraagd hoe dit kan. Ook gevraagd aan de PvdA om een reactie. Daar wacht ik nog op. Zie bijlage van de antwoorden van Wilma J. Mansveld.
mosquito Site Admin Berichten: 830 Lid geworden op: 30-11-2013 02:09
Bericht door mosquito » 08-07-2014 19:12
Woordvoerder Wilma Mansveld:
Wij hebben ICT team er op laten zetten, zij konden uw e-mail niet vinden. Toen ik haar nogmaals de e-mail verstuurd had, had zij die nu wel ontvangen.
26 maart bespreking Mosquito in 1e kamer (België)
Bericht door mosquito » 24-03-2014 10:07
http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cf ... =53&inst=K
Beantwoording vragen zijn uitgesteld
0 berichten • Pagina 1 van 1
mosquito Site Admin Berichten: 830 Lid geworden op: 30-11-2013 02:09
Bericht door mosquito » 21-03-2014 22:52
https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 4-1318.odt
mosquito Site Admin Berichten: 830 Lid geworden op: 30-11-2013 02:09
Bericht door mosquito » 28-02-2014 21:54
http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2014/0 ... squito-ii/
Met dank aan de SP.
Maak jouw eigen website met JouwWeb